Interdisciplinarni centar izvrsnosti iz područja biotehničkih i biomedicinskih znanosti.

Izdvajamo

Posljednje obavijesti

Istraživačka jedinica „ISTRAŽIVANJE, PROIZVODNJA I MEDICINSKO ISPITIVANJE FUNKCIONALNE HRANE“ ZCI-a za personaliziranu brigu o zdravlju (KK.01.1.1.01.0010), istraživačke grupe Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS), Odjela za kemiju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku (OKEM) i Medicinskog fakulteta Osijek (MEFOS) organiziraju,

Research unit “RESEARCH, PRODUCTION AND MEDICAL TESTING OD FUNCTIONAL FOOD”,
Research groups: Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek (FAZOS), Department of Chemistry (OKEM)
and Faculty of Medicine (MEFOS) within the Project “Scientific Center of Excellence for Personalized Health Care” (KK.01.1.1.01.0010) co-financed by the European Union from the Operational Programme Competitiveness and Cohesion”, organized

OKRUGLI STOL / ROUND TABLE DISCUSSION

“DIZAJNIRANA JAJA – BENEFIT ZA LJUDSKO ZDRAVLJE” / “DESIGNER EGGS – THE BENEFITS FOR HUMAN HEALTH”

koji će se održati/which will be held 1. – 3. lipnja 2022. /June 1 to 3, 2022., hotel Ambasador kongres “Krmiva 2022”, Opatija

PROGRAM

Srijeda, 1. lipnja 2022 / Wednesday, June 1, 2022

Voditelji / Co-chair persons:: Zlata Kralik, Ines Drenjančević

17:15 – 17:30
Gordana Kralik, Zlata Kralik, Manuela Košević
Od poboljšanog sastava jaja do funkcionalnog proizvoda From improved egg composition to a functional product

17:35 – 17:50
Olivera Galović, Manuela Košević, Zlata Kralik, Gordana Kralik
Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice
Optimization of the fat extraction method from laying hens feed mixture

17:55 – 18:10
Ines Drenjančević, Ana Stupin, Ivana Jukić, Marko Stupin, Aleksandar Kibel, Kristina Selthofer-Relatić, Martina Mihalj
Učinci konzumacije n-3 PUFA obogaćenih kokošjih jaja na mikrovaskularnu funkciju kod ljudi
The effects of n-3 PUFA enriched chicken eggs’ consumption on microvascular function in human subjects

18:15 – 18:30
Petar Šušnjara, Zrinka Mihaljević, Ana Stupin, Nikolina Kolobarić, Ines Drenjančević
Utjecaj konzumacije jaja obogaćenih funkcionalnim spojevima na endotelnu funkciju stresa u zdravih mladih ispitanika
Influence of consumption of eggs enriched with functional compounds on endothelial function in healthy young subjects

18:35 – 18:45
Zlatko Janječić, Kristina Kljak, Mihaela Gorupić, Marko Musulin, Dalibor Bedeković
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu konzumnih nesilica na proizvodne pokazatelje, boju i sadržaj karotenoida te masnokiselinski profil žutanjaka
Effects of supplementing microalgae in laying hen diets on productive performance, color and content of carotenoids and fatty acid profile of yolks

18:35 – 18:45
Ivica Kos, Mateja Pećina, Darija Bendelja, Iva Dolenčić Špehar, Ivan Vnučec, Dalibor Bedeković, Goran Kiš, Ivan Širić, Zlatko Janječić
Senzorska svojstva jaja pri dodatku mikroalgi u hrani kokoši nesilica
Egg sensory traits affected by algea addition in hen diet

20:00
Domjenak za učesnike Savjetovanja pripređuje se u hotelu Ambasador Krmiva d.o.o./ Welcome party for participants of the Conference has been prepared by Krmiva d.o.o.

POSTER SEKCIJA / POSTER SESSION

Voditelj / Chairperson: Zvonimir Steiner

17:00

Zlata Kralik, Žarko Radišić
Utjecaj temperature skladištenja konzumnih jaja na pokazatelje kvalitete
Effects of storage temperature on table eggs quality indicators

Nikolina Kolobarić, Martina Mihalj, Petar Šušnjara, Anita Matić, Ines Drenjančević
Imunoprotekirvni učinci funkcionalno obogaženih n-3 PUFA kokošjih jaja nakon trotjednog dijetalnog protokola kod mladih, zdravih ljudi
Immunoprotective effects of functionally enriched n-3 PUFA hen eggs following three-week dietary protocol in young, healthy adults

Zrinka Mihaljević, Ana Stupin, Martina Mihalj, Kristina Selthofer-Relatić, Aleksandar Kibel, Željka Breškić Ćurić, Anamarija Lukinac, Nikolina Kolobarić, Petar Šušnjara, Mirna Osmanagić, Ines Drenjančević
Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih n-3 polinezasićenim masnim kiselinama na pro i protuupalne citokine kod bolesnika s poznatom aterosklerotskom koronarnom bolešću Effects of n-3 polysaturated fatty acid enriched chicken eggs consumption in patients with known atherosclerotic coronary artery disease on pro- and anti-inflammatory cytokines

Ivona Djurkin, Kristina Gvozdanović, Zlata Kralik, Žarko Radišić, Manuela Košćević, Gordana Kralik
Nutrigenomski aspekti peradarskih proizvoda obogaćenih biološki aktivnim tvarima Nutrigenomic aspects of poultry products enriched with biologically active substances

Više u galeriji slika.

OBAVIJEST

o javnoj obrani doktorske disertacije

Na temelju Odluke Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Osijek (KLASA: 007-06/22-04-07 URBROJ: 2158-61-05-22-16) od 23. svibnja 2022. godine pristupnica poslijediplomskog doktorskog studija Biomedicina i zdravstvo

Nikolina Kolobarić

javno će braniti doktorsku disertaciju pod naslovom

“Influence of omega-3 enriched eggs consumation on microvascular reactivity and systemic inflammation in young healthy people – randomized controlled study”

“Utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama na mikrovaskularnu reaktivnost i sustavnu upalu kod zdravih mladih ljudi – randomizirana kontrolirana studija”

Mentorica: izv. prof. dr. sc. Martina Mihalj, komentorica: prof. dr. sc. Ines Drenjančević

Pred Povjerenstvom za obranu doktorske disertacije u sastavu:

  • doc. dr. sc. Senka Blažetić, docentica Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku, predsjednica
  • doc. dr. sc. Lana Maričić, naslovna docentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, članica
  • prof. dr. sc. Livia Puljak, redovita profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta Zagreb, članica

Rezervni članovi: izv. prof. dr. sc. Ana Stupin, izvanredna profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i doc. dr. sc. Ivana Jukić, docentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku

Javna obrana doktorske disertacije pristupnice održat će se u utorak, 7. lipnja 2022. g., u 14:00 u predavaonici p4, potkrovlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.